Skaitmeninių archyvų lobiai ir atradimai

Įsivaizduokite, kad jūs žaibiškai galite persikelti į skirtingų pasaulio kampelių bibliotekų archyvus. Fantastinio filmo scenarijus šiais laikais tampa realybe. Na, nes… internetas 😀

Keliais pelytės paspaudimais atsiduriate archyvuose, be pirštinių, gerdami kavutę vartote, pvz., aštuoniolikto amžiaus knygas, semiatės įkvėpimo ir žinių…

Aš jau nepamenu, kaip atradau, kad bibliotekos turi suskaitmenintus knygų archyvus, bet atradus kelio atgal nebuvo 😀 Po truputį kritau į archyvų olą, saldžiai čepsėdama nuo pamatytų įdomybių ir gėrybių.

Be to, pasidomėję labiau konkretaus archyvo konkrečių darbų autorinėmis teisėmis, galite atrasti daug medžiagos atsispausdinimui savo kūrybai – skrebinimui, koliažams ar namų dekoravimui.

Labai lengva įkristi į archyvų olą, nes ji, nors ir turinti galą, vis gilėja… Juk kasdien archyvai pildomi vis naujais nuskenuotais, nufotografuotais leidiniais. Leiskite pabūti jūsų gide ir pasidalinti įdomesnių archyvų atradimais ir leidiniais meno ir gamtos tematikomis, fotografijų ir garso įrašų archyvais. O jei atrasite dar kažką įdomaus, būtinai pasidalinkite komentaruose.

Pirmyn į archyvų olą

Trumpa instrukcija prieš žengiant į ją. Aš pasidalinsiu archyvo nuoroda ir keliais mano akį ten patraukusiais egzemplioriais. Jei sudomino, kviečiu patiems leistis giliau. Nuorodų bus labai daug, tad, jei įmanoma, rekomenduoju skaityti per kompiuterį ir nebijoti smagiai pašėlioti su dvidešimt atidarytų langų 😀 Arba tiesiog po truputį atrasti, kas įdomu bei sugrįžti čia archyvų atradimų poircijoms.

Pradėkime nuo suskaitmenintų Lietuvos archyvų.

1. VU bibliotekos skaitmeninės kolekcijos

>>Kolekcijų nuoroda >>

Titulinis puslapis pasitinka mus su keturiomis temomis RANKRAŠČIAI, RETI SPAUDINIAI, GRAFIKA, FOTOGRAFIJA.

Man įdomiausias pasirodė fotografijos skyrius, kuriame galite atrasti skirtingų istorinių fotografijų. Mano akį ypač patraukė Juozapo Čechavičiaus XIX a. Vilniaus fotografijos. Galima pažaisti žaidimą ir paieškoti senose fotografijose pavaizduotus Vilniaus kampelius dabartiniame Vilniuje. Pvz., man paslaptis, kur yra šita vieta. Gal turite idėjų?

2. Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka

>”>Skaitmeninės kolekcijos čia >>

Jeigu domitės knygrišyba, manau, jums būtų įdomu skyrius KNYGŲ ĮRIŠAI, kuriame rasite seniausių knygų įrišimo aprašymus ir nuotraukas.

Jeigu domitės muzika ir jos istorija, kviečiu paspausti MUSICALIA skyrelį, kuriame atrasite Europos ankstyvosios muzikos rankraščių skaitmeninės saugyklos dalį su jų vaizdais ir net garsais!

3. Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas

Mėgstantiems lietuvių liaudies muziką gali patikti ši lietuvių liaudies muzikos fonogramų kolekcija . Įsivaizduojate, čia galite pasiklausyti kaimo žmonių atliekamų dainų net iš, pvz., 1905-ųjų… Gal net savo proprosenelės dainavimą atrasti? Kosmosas būtų!

4. Europeana – suskaitmenintas Europos kultūros paveldas

>>Skaitmeninės kolekcijos čia >>

Čia rasite daug visokiausio Europos paveldo gėrio įvairiausiomis temomis.

Galerijose pamatysite vizualų skirtingomis pakuruotomis temomis – nuo šventinių atvirukų iki šunų mene, nuo nebyliųjų filmų video iki amuletų iš viso pasaulio… Lobynai!

5. Internet Archive

>Skaitmeninės kolekcijos čia>>”>>>Skaitmeninės kolekcijos čia>>

Čia yra skaitmeninių archyvų archyvas, interneto archyvų motina, skaitmeninė biblioteka, kurioje sukaupti įvairūs tinklalapių, bibliotekų, organizacijų archyvai, kultūriniai artefaktai, garso, vaizdo įrašai, net programinės įrangos. Ir nors čia būtų kaip ir pagrindinis archyvas skaitmeniniame pasaulyje, aš jį atradau paskutinėje vietoje ;D Jame, greičiausiai, rasite ir toliau paminėtus archyvus, bet aš vis tiek ėjau smulkiau. O Internet Archive platybes palieku jūsų ir mano asmeniniam atradimui 😉 Antraip šitas įrašas pasaulį išvis tik dar po kokių metų 😀

6. World Digital Library

>>Skaitmeninės kolekcijos čia >>

Čia šiuo metu rodo virš trylikos tūkstančio sukeltų senų ir naujų objektų, įskaitant objektų nuotraukas, fotografijas, knygas, garso įrašus, laikraščius ir t.t.

Paieškoje pasirinkę dominamų objektų rūšį ir užrašę dominamą raktinį žodį atrasite tiesiog lobynus gėrybių.

Keletas įdomių atradimų:

  • 1889 m. ,,Needle-craft: artistic and practical” – čia atrasite žinių, įkvėpimo, schemų siuvimui, siuvinėjimui, nerimui, makrame ir kt. technikoms. Apsalus galima žiūrėti vien jau iliustracijas… Mano vienas iš mėgstamiausių atradimų.

7. Smithsonian Institution

>>Skaitmeninės kolekcijos čia >>

Šis institutas yra didžiausias pasaulio muziejų, edukacijų ir tyrimų kompleksas, o jo archyvai sklidini įdomybių. Čia galite pasivaikščioti kaip po muziejų, nes labai daug muziejinių objektų fotografijų.

Keli atradimai:

8. Winterthur Library

>>Skaitmeninės kolekcijos čia >>

Šią biblioteką atradau per Instagramą, per jos specialios kolekcijos kuratorės Allie Alvis reelsus, Kviečiu ją irgi pasekti ir pasigrožėti meniškų senų knygų pavartymu.

Beje, dalyvavau Allie ir kitos bibliotekos darbuotojos online paskaitėlėje, kurioje jos rodė ir pažindino su keliomis įdomiomis skrebinimo knygomis. Jeigu įdomu būtų pažiūrėti įrašą, >”>jis čia >>

Per tą paskaitą Allie paminėjo, kad Winterthur biblioteka turi viešai prieinamas suskaitmenintas knygas ir po teisybei, įlindimas į jų archyvus ir įkvėpė parašyti šį įrašą 😉

Čia rasite įvairių katalogų, koliažų albumų, efemeros, iliustracijų, receptų knygų. Kelios iš įdomybių:

Nejau čia baldai lėlėms?! Winterthur Library

9. Harvard Library – CURIOSity Digital Collections

>>Skaitmeninės kolekcijos čia >>

Čia rasite įvairias sukuruotas kolekcijas.

Man įkrito į akį:

10. Biodiversity Heritage Library

>>Skaitmeninė kolekcija čia >>

Jeigu domitės ir žavitės gamta, šie biologinės įvairovės archyvai jums bus tiesiog dangiška dovana. Čia pilna tiek gamtos mokslo knygų, tiek ir apie daržininkystę ir kt., augalų, sėklų katalogų. Labai sunku atrinkti gėrybes, nes jų ten tiek dauug

Spėjau atrasti:

Po teisybei, šios bibliotekos archyvai šiuo metu yra mano patys mėgstamiausi, tiek dar neatrastų gėrybių tenais kviečia vis sugrįžti.

11. The New York Public Library

>Skaitmeninės kolekcijos čia >>”>>>Skaitmeninės kolekcijos čia >>

Čia daug kolekcijų sukasi aplink Niujorką, tačiau atrasite medžiagos ir meno, botanikos temomis.

Keli atradimai:

12. Cambridge Digital Library

>>Skaitmeninės kolekcijos čia >>

Jose galite rasti tiek suskaitmenintus I. Niutono popierius, tiek Č. Darvino manuskriptus, tiek senus žemėlapius, tiek visokiausius kitokius istorinius turtus.

Man spėjo kristi į akį:

  • Astronominiai vaizdai ir nors jie atlieka mokslinę funkciją, bet ir meniškai gražūs, įkvepiantys pažiūrėti.
  • Curious Objects kolekcija – rinktinių įdomybių ir keistenybių objektų nuotraukų paroda. Nuo šumerų molio lentelių iki kišeninio gaublio. Viduj rasite nuorodą į pilnesnės kolekcijos parodą.

13. Metropolitan Museum – Thomas J. Watson Library Digital Collections

>>Skaitmeninės kolekcijos čia >>

Akys paganyti rekomenduočiau:

A translation of Giovanni Boccaccio’s life of Dante; with an introduction and a note on the portraits of Dante by G.R. Carpenter. The Met: Watson Library Digital Collections

14. Getty Museum Collection

<>”><Skaitmeninės kolekcijos čia >>

Šią kolekciją atradau per Instagramo reelsą, kuriame jie pasakojo, jog dalis kolekcijos yra prieinama visiems įvairiaaausiam naudojimui (spausdinimui ir kt. reikmėms). Kuri dalis? Ją galite rasti čia arba paieškoje ieškodami norimos temos ir nustatymuose pažymėdami ,,Open Content” filtrą.

Ta proga siunčiu jums didelę gėlių puokštę

Bouquet of Flowers in a Vase
after 1802
Georgius Jacobus Johannes van Os (Dutch, 1782 – 1861)

15. Rijksstudio archyvas

>”><<Skaitmeninis archyvas čia >>

Linkėjimai ir ačiū bičiulei Kristinai, kuri jau man berašant šį straipsnį pasidalino skaitmeninio Rijksmuseum archyvo lobynais. Aš jo nebuvau mačiusi, tai tapo dvigubu atradimu, kuriuo būtina pasidalinti ir su jumis. Nes čia daugybė meno kūrinių, kuriuos irgi galite naudoti spausdinimui!

> “>Kristinos parekomenduota botanine kolekcija >> Grooožis!

Tiek archyvų atradimų šiam kartui, jeigu atsirastų dar dėmesio vertų, papildysiu įrašą.

Tikiuosi, atrasite sau gaivių šaltinių kūrybai, įkvėpimui ir pažinimui 😉

Rekomenduoju

0 Comments

No Comment.