Atrandant mozaiką. Pirmo bandymo patirties istorija.

Mozaika – sena meno rūšis, kurios istorijos pradžia siekia III a. pr. Kr. Valio valio, kad ir šiomis dienomis mozaikos kūryba gyvuoja gražindama erdves, virsdama gatvės menu ir nešdama prasmingas žinutes! Tai kūrybiškas ir net savotiškai tvarus būdas panaudoti plytelių likučius, plytelių ir indų duženas ir kartu papuošti aplinką. Įšokau į mozaikos traukinį ir aš – šiame įraše pasidalinsiu savo pirmąja patirtimi klijuojant mozaiką.

Idėja pasidaryti mozaiką gimė praeitą vasarą, kai pas mus pateko daug pavienių plytelių iš ekspozicijos ir plytelių duženų.

Turtai

Plytelių gabaliukus mozaikai daužiau karantino ir žiemos metu (geras būdas išlieti emocijas, jei ką :D). Sausį internete domėjausi įvairiais mozaikų projektais, ieškojau įkvėpimo ir supratau, kad, oho, mozaikos pasaulis margas ir įdomus kaip pats pasaulis. Atrastais mozaikiniais įkvėpimais pasidalinu šio įrašo pabaigoje 😉

kai akys dega idėja 🙂 o išties, tai tiesiog įsiamžinau su akiniais, kurie skaldant plyteles privalomi!

Mano grand vizijoje mačiau paukščių ir gėlių mozaiką ant šiltnamio pamato galinės sienos, bet nusprendžiau pirmam kartui nešokti aukščiau bambos ir pradėti nuo kažko paprasto ant šiltnamio šono. Atėjo atostogos, kaip tyčia, atdundėjo karščiausios vasaros dienos ir aš su visomis priemonėmis atsikrausčiau prie šiltnamio, dirbdama gal kokiu 0,75 etatu visą savaitę. Įdegiau nugarą lyg būčiau užmigusi prie jūros ant pilvo 🙂

Įdarbintas fotoaparato stovas. Ir aš

Labai daug galvojau apie gyvenimą klijuodama gabaliukus. Ir apie buitį, ir apie filosofinius dalykus. Kaip net sudaužyti galime suklijuoti save atgal, kaip gali būti gražu netobulumas, kaip santykiai primena mozaikos daleles, kurios idealiai nesutampa, bet vis tiek susiklijuoja, kaip harmoningai juodos ir baltos bangos plaukia per mūsų gyvenimus, kaip, kaip…

,,Kaip ir mozaikoje, gražios, bet sudužusios dalelės sudera kartu ir sukuria stebuklą – tavo sielą”

Pirmas mozaikos blynas gavosi truputį prisvilęs, nes padariau klaidelę laiku nenuvaliusi klijų ir siūlų glaisto nuo plytelių, tad kai kurių gabalėlių grožis kiek užgožtas. O visas kitas rezultatas džiugina mane ir šiltnamis išties pagyvėjo! Beje, malonu matyti, kad kai kam nors gyvai parodau mozaiką, sulaukiu atsako su susižavėjimu ir nuostaba arba bent jau santūraus akių padidėjimo 🙂 Taip, kantrybės kuriant mozaiką reikia daug… Bet, jei užsikabini ir smagu daryti, prarandi laiko nuovoką. Dabar aš į mozaikas žiūrėsiu dar labiau žavėdamasi, nes žinau, kiek darbo į jas įdėta <3

O kūrybiniuose planuose jau nauji mozaikos projekčiukai…

Prieš
Po. Galutinis rezultatas

Na, o dabar laukia dalis, kurioje pradedančioji mozaikos lipdytoja pasidalins pirmąja patirtimi ir sužinotais techniniais niuansais. Primenu, kad nesu profesionali klijuotoja, tad, jei kas procese neaišku ar įtartina 😀 kviečiu paieškoti labiau įgudusių klijuotojų instruktažų.

Mano darbų eiga:

  1. Paruošiau plytelių gabaliukus.

Naudojau ir laukui, ir vidui skirtas plyteles. Ant storo guminio kilimėlio dėjau kartoną ir ant jo daužiau plyteles į gabaliukus. Stengiausi tai daryti iš blogosios plytelių pusės. Apsauginiai akiniai ir storos pirštinės – būtina!

Klijavimo procese kai kuriuos gabaliukus iki tinkamo dydžio ,,apkramtydavau” specialiomis žnyplėmis keramikos laužymui. Kitomis žnyplėmis (labiau skirtoms pjovimui) prireikus atlauždavau tvarkingesnį plonesnės plytelės gabaliuką. Jeigu norėsite ,,tvarkingesnių” ir taisyklingesnių mozaikos gabalėlių, teks naudoti šias ar kitas specialias žnyples . Saviškes pirkau ,,Ermitaže” ir ,,Senukuose”.

2. Rūšiavimas.

Gabalėlius iškart surūšiavau į atskiras dėžutes ir dėžes pagal atspalvius ir storius. Tai palengvino atrankos procesą klijuojant.

3. Klijavimo pagrindo paruošimas. Išploviau šiltnamio pamatą su vandeniu, kuo labiau nušveisdama jį nuo purvo ir samanų. Išdžiuvusį pamatą nugruntavau garaže turėtu vidaus ir išorės darbų giluminiu gruntu.

4. Klijavimas.

Klijavimui (pagal tėčio rekomendacijas) naudojau pilkus MITTO С310 plytelių klijus (skirti vidaus ir lauko darbams), jų turėjome įpusėtą maišą. Juos iki tinkamos konsistencijos išmaišydavau plastikiniame kibirėly nuo riešutų sviesto – man buvo pats tas kiekis vienam ,,užėjimui” iki pertraukėlės.

Pirmiausiai klijavau pagrindines figūras – klijus mentele užtepdavau ant reikiamo paviršiaus ploto ir klijavau ornamentą. Foną klijavau jau pavienių gabaliukų nugarėles užtepdama klijais (tam naudojau seną stalo peilį – man buvo labai patogu). Šiaip, jei matydavau didesnę ertmę ant pagrindo, ją užglaistydavau klijais, kol paviršius pasidarydavo lygus (pati tai sugalvojau, nežinau, ar pagal mozaikos taisykles tai ;D).

Klijavimo procesui palengvinti pieštuku nusibraižiau tas mėlynas bangas. Ir, žinoma, viso proceso metu buvau užsidėjusi pirštines, o žemę užsiklojusi gabalu nuo stogo dengimo atlikusios difuzinės plėvelės. Beje, tamsiomis ir šviesiomis spalvomis užpildyti bangas pasiūlė mama. Gavosi simboliškai 🙂

Kaip jau minėjau, klijavimo procese padariau klaidą ir nenuvaliau klijų likučius nuo plytelių, kol šie dar buvo ne iki galo išdžiuvę… Tad klijų likučiai ant plytelių kiek pagadino bendrą vaizdą. Bet pamoka išmokta 🙂 Šiaip, tiesą sakant, smagiausia klijavimo dalis man buvo fono klijavimas – kažkoks mini vidinis pasitenkinimas ištinka, kai randi tinkančios formos plytelės gabaliuką 🙂

Siūlių glaistymas

5. Plytelių siūlių glaistymas. Klijai išdžiuvo, metas užpildyti tarpus. Lauko ir vidaus plytelėms skirtų glaistų likučius man atidavė tėtis. Kai likučiai pasibaigė, glaistymą užbaigiau jau nauju glaistu, todėl siūlių spalvos kiek skiriasi. Glaistymui naudojau specialią mentelę guminiu antgaliu – ja patogiai gali įtrinti glaistą į tarpus. Suglaisčiusi dalį mozaikos, plyteles apvalydavau nuo glaisto. Šiame valymo etape svarbu ilgai netempti ir nuvalyti glaisto likučius nuo plytelių, kad šie nepridžiūtų ir galutinis rezultatas būtų tvarkingas.

Dėl skirtingų plytelių storio nebuvo labai lengva glaistyti, bet tikrai išgyvenama, o ir tobulumo nesiekiau. Beje klijuojant mozaika grindis, reiktų rinktis tokio pačio storio plyteles ir darbą atlikti kruopščiau, kad paviršius būtų kuo lygesnis ir saugesnis kojoms.

6. Išplauti ir pasidžiaugti. Išdžiuvus siūlių glaistui mozaiką išploviau su vandens žarna, priskretusius klijus ir glaistą kiek įmanoma nušveičiau.

Mozaikos įkvėpimui:

Suoliukas, kurį atradau Olandijoje:

  • Gatvės menininkas Ememem ,,sutvarko” gatvės duobes mozaikos pagalba:
  • Menininkė Dalia Kirkutienė išklijavo mozaika savo terasos sieną <3 Straipsnis >>
  • Fantastiškosios Gaudi mozaikos Barselonos Park Güell:
https://www.pinterest.com/pin/429179039498949865/
  • Mano Pinterest`o mozaikos įkvėpimo lenta:
https://www.pinterest.com/gaudykle/mozaika/?invite_code=027d5abdf589491b80af4b10d39320b9&sender=429179176898014710

Įkvėpimo linkėdama,

Akimirkų Gaudyklės

Rekomenduoju

0 Comments

No Comment.