Perdirbto popieriaus gamybos proza ir poezija. Kviečiu į rankų darbo popieriaus gamybos užkulisius!+ Proceso video

…Antrojo karantino metu kasdienybės kūrybinės mintys ir idėjos sukosi aplink popieriaus gamybą. Būvimas namuose suteikė daugiau laisvo laiko atrasti ir pasinerti į popieriaus perdirbimo pasaulį, užimti virtuvę visais gamybai reikalingais rakandais, valandų valandas medituojant prie popieriaus masės dubens. Papasakosiu, kas atvedė mane iki to ir kaip sekasi gaminti popierių iš nebereikalingo popieriaus. Iš anksto perspėju – norint pasigaminti popieriaus reiks įdėti darbo ir skirti laiko, bet, jei užsikabinsite, turėsite smagų bei naudingą užsiėmimą ir… savo rankų darbo popieriaus draugiško gamtai!

Perdirbti negalima išmesti?

Surūšiuoti sąsiuviniai, kartonas, kiaušinių dėžutės, kraft maišeliai, spausdinti/prirašinėti lapai, laikraščiai, kiti visokie nereikalingi neblizgaus popieriaus gabaliukai gali tapti žaliava perdirbto popieriaus gamybai. Ir ne tik pramoniniu būdu, bet ir… tavo namuose! 🙂

Namuose išlietas popierius tinkamas naudoti įvairiems dalykams. Ant jo galima rašyti, piešti, spausti antspaudus, dėti džiovintas gėles net ir spausdinti (geriausia su rašaliniu spausdintuvu). Tinka jis ir gaminti vokus, atvirukus, vizitines, etiketes ir visokius kitokius dalykus. Žinoma, dėl savo ne visai lygios tekstūros, spalvos ir antrinio perdirbimo, toks popierius savo kokybe nebus lygiavertis šviežiai pagamintam popieriui. Tarkim, jei rankų darbo popierius nėra specialiai impregnuotas, jis yra jautresnis skystesniems dažams/rašalams, todėl potėpiai ir užrašai jais gali išsilieti. Vienaip ar kitaip, jeigu tik galima rinktis (mano galva) geriau rinktis perdirbtą popierių. Ir dėl ekologijos, ir dėl to, kad toks popierius turi daugiau… žavesio ir šilumos 🙂

Mėnesio gamybos vaisiai

Toliau pasidalinsiu savo popieriaus gamybos kelione, gal ir tave įkvėps pasigaminti popieriaus ar tiesiog jį išbandyti (turiu jo savo parduotuvėlėje >>). Taip pat nusprendžiau nufilmuoti video ir pasidalinti, kaip aš gaminu popierių ir papasakoti, ką iš jo gaminuosi! Debiutinis video 😉 Tikiuosi įneš dar daugiau aiškumo. Jį rasite įrašo pabaigoje.

Proziški popieriaus gamybos užkulisiai

Viskas prasidėjo nuo popieriaus su sėklomis. Prieš keletą metų Olandijoje knygyne radau atvirukų, kurie buvo atspausdinti ant perdirbto popieriaus su įvairiomis sėklomis. Parašai kažką atviruke, padovanoji ir žmogus vėliau gali atviruką užberti žeme ir iš atviruke esančių sėklų išaugs, pavyzdžiui, bazilikai. Geniali idėja! Nusipirkau tokį atvirlaiškį įkvėpimui, atsivežiau Lietuvon ir padovanojau draugei.

Nuo tol vis karts nuo karto pagalvodavau apie popieriaus su sėklomis pagaminimą, o prieš Kalėdas pamačiau, kad Miesto Laboratorija parduoda savo dovanų kuponus ant rankų darbo perdirbto popieriaus su sėklomis! Viskas, pagalvojau sau, metas atėjo ir man jį pasigaminti!

Po Trijų Karalių tvarkiausi sandėliuką su kalėdiniais dalykais ir radau jame šūsnį savo +11 metų senumo sąsiuvinių. Neklauskit, kodėl aš juos saugojau 😀 Bet būtent jie pramaišiui su telefonų knygos lapais tapo pirmais sėklų popieriaus bandymais – suplėšyti į gabaliukus, užmirkyti, sublenderiuoti, nusunkti, išmaišyti su pipirnės sėklomis ir priploti:

Pirmieji ,,blynai”

Vaizdelis buvo nekoks 😀 Ant tokio sunkokai ką beparašysi, tad galiausiai viską tiesiog įdėjau į indelį ir užbėriau žemėmis. Dabar turiu pirpirnių daigelių 😉

Po nevykusio pirmojo bandymo padariau pertrauką skiriau laiko video žiūrėjimui ir kuo daugiau žiūrėjau, kaip kiti gamina popierių, tuo labiau įsikvėpiau ir perpratau techniką. Nusprendžiau gaminti popierių be sėklų.

Supratau, kad man trūksta esminės popieriaus gaminimo priemonės – rėmų (angl. screen). Įprastai jie gaminami iš dviejų vienodų medinių rėmų. Apatinio rėmo viršus yra su tinkleliu – ant jo susirenka popieriaus masė, o per skylutes išteka vanduo. Viršutinis rėmas uždėtas ant tinklinės apatinio rėmo dalies atlieka formos funkciją.

Beveik visuose Youtubo video žmonės rėmus gaminosi patys iš nuotraukų rėmų ir smulkaus metalinio tinklelio skirto apsisaugoti nuo vabzdžių antskrydžio per langą. Bet tokio aš neturėjau (Senukai uždaryti…), tad pirmieji padoresni mano lapai buvo pagaminti seno sieto pagalba. Ir atrodo kaip kokie blyneliai 🤤:

Popierinės ,,tortilijos” su ciberžole. Va čia jau pirmieji blynai tikrąją to žodžio prasme ;D

Karpydama ,,blynus” į įvairaus dydžio stačiakampius, supratau, kad apvalieji nėra ekonomiški… Tad ėmiausi nereikalingų nuotraukų rėmelių ir nereikalingo vestuvinio nuometo tiulio (kurį gavau dovanų, jei ką :D). Tiulis nėra pats patvariausias variantas, bet man atitarnavo beveik visą šį mėnesį intensyvios gamybos. Dabartiniai rėmai jau su pakeistu tiuliu atrodo taip:

Rėmai popieriaus gamybai iš nuotraukų rėmelių ir tiulio.

Jei tinkleliui naudosite medžiagą, bus kiek sunkiau nuimti lapus, tad šie gausis su labiau ,,paplėšytais” kraštais, taip kaip pas mane. Kitą vertus, toks popierius, mano akimis, turi natūralaus žavesio.

Saulėta diena citrusų giraitėje. Lapai iš nuotraukų rėmelių formos.

Tad šiuo metu laukiu, kai galėsiu įsigyti aliuminį smulkų tinklelį ir dar kiek patobulėti gamyboje. Tuomet, tikėtina, papildysiu šį įrašą naujų bandymų įspūdžiais. PAPILDYMAS: tinklelis įsigytas ir jį išbandau video instruktaže (video teksto apačioje).

,,O tai kaip ta masė pagaminama?”,- paklausit manęs 🙂 Dalinuosi (prabėgomis) telefonu nufotografuotais etapais.

Atrenku popierių pagal norimą spalvą. Jį sukarpau/suplėšau ir užpilu vandeniu. Taip pastovi per naktį:

Šią masę reikia kruopščiai, su pertraukomis (kad neperkaistų aparatas) sublenderiuoti maistui nenaudojamame trintuve:

Sutrinta popieriaus masė. Melsvumas nuo rašalu prirašyto popieriaus.

Gautą popieriaus masės koncentratą supilu į didelį dubenį, įpilu dar vandens ir su rėmais sugaunu masę. Apverčiu ant lygios medžiagos, su kempine surenku kuo daugiau drėgmės ir džiovinu kūrybinėje palėpėje ant darbinių grindų:

Popierius iš kartono ir kraft popieriaus likučių

Jei gaila grindų, dėkite lapus ant medžio plokščių, veltinio audinio ar storų medžiagų (svarbiausia, kad paviršius būtų lygus) arba galite tiesiog padžiauti lapus su medžiagėlėm kaip skalbinius.

Lapus palieku apdžiūti, po to surenku į pluoštą ir ant viršaus uždedu sunkų knygų bokštą ir palieku maždaug parai. Beje, gamybos pradžioje pradžiuvusius lapus per marlės sluoksnį palygindavau, taip procesas kiek pagreitėja.

Popieriaus gamybos poezija

Po praktinės ir proziškos dalies, noriu su jumis pasidalinti keliais poetiškais popieriaus eksperimentais, kurie džiugina akis.

Filologijos studijavimo laikas turėdavome daug įvairių autorių tekstų atšvietalų. Dalį jų esu pasilikusi, tad kilo mintis paeksperimentuoti ir pasirinkus mažesnę (tikiuosi… :)) ,,blogybę” – ne sudeginti, o sukarpyti tekstus ir padėlioti žodžių koliažus, su fluxus nuotaika.

Kažkur toli/ pievoj išsidraikę skamba paukščių šešėliai./ Jų dvasiose keista daina,/ pelenų spalvos plaukai mergaitės/ ruduo, nusijuokė ji.

Gražiai man atrodo džiovintų gėlių ir žodžių dėrmė:

jie dviese ėjo vaikystės pilna galva

Pagalvojau, kad būtų miela perdirbto popieriaus korteles panaudoti vestuvėms svečių kortelėms. Dekorui – mūsų augintos gėlės ir apylinkėse surinkti augaliukai:

Jei savo vestuvėms tokių norėtumėte, kreipkitės 😉

Iš rankų darbo popieriaus gaunasi žavingos vizitinės ir etiketės:

Beje, prie etiketės pridėta pirmoji mūsų auginimo levanda!

Keletą popieriaus mėginukų daviau savo bičiulėms. Štai Monika iš Žalios žinutės savo storiuose pasidalino, kaip jai sekėsi spausdinti ant mano geltonojo popieriaus:

Monikos eksperimentai

Lazeriniai spausdintuvų rašalas sunkokai gulasi ant storesnio ir grublėto popieriaus, tad spausdinimui ant perdirbto popieriaus geriausiai būtų rinktis rašalinį spausdintuvą.

Tad tiek šiam kartui apie perdirbto popieriaus gamybos užkulisius 😉 Ačiū, kad skaitėte!

O štai ir video instruktažas 😉

***

Jeigu norėtume išbandyti mano rankų darbo popierių, ieškokite jo čia >> arba rašykite Facebooke žinute, o jei patogiau – akimirku.gaudykle@gmail.com.

Su įkvėpimo linkėjimais,

Rekomenduoju

4 Comments
Ingrida 2022-01-29
| |

Sveiki! Labai ačiū už dalijimąsi žiniomis ir patirtimi gaminant naminį popierių! Aš jau kuris laikas rezgu mintį, kad reiktų ir man pabandyti savoms reikmėms ir dar vaikus įtraukti į procesą. Ir taip šauniai visą know-how vienoj vietoj radau pas Jus. Jaučiuosi skolinga už šitą galėjimą pažiūrėti 🙂

Žydrūnė 2021-02-27
| |

Laba diena, labai ačiū už įdomų ir įkvepiantį įrašą! 🙂 Norėjau paklausti, ar namuose perdirbtas popierius yra trapus? Ar popieriaus lakštą būtų galima perlenkti, tarkime, darant perlenktus atvirukus, ar per lenkimo vietą nesutrūkinėtų?