Įkvepiančios tinklalaidės ir laidos, kurios naudingai užims ausis (pildoma)

[foto: Mano kažkurių dienų darbo stalo iliustracija, 2018]

Pastarųjų metų atradimas ausims ir smegenims – podcast`ai, lietuviškai verčiami į ,,tinklalaides” (tekste naudosiu abu žodžius). Labai mėgstu dirbdama su nuotraukomis ar rankdarbiais fone klausytis muzikos, tačiau turiu pripažinti, kad tinklalaidės ir įrašyti išmintingų žmonių pokalbiai dar naudingiau užima smegenis. Galima klausytis einant, važiuojant, dirbant, užsiimant proto koncentracijos nereikalaujančiais darbais ir šitas veiklas padaryti dar labiau turiningesnėmis. Sunku net apsakyti, kiek įkvėpimo ir išminties semiuosi iš visų šitų pokalbių.

Taigi jūsų dėmesiui atrastos tinklalaidės/pokalbiai/paskaitos, kurie gali praplėsti akiratį, padėti saviugdai ir galbūt įkvėpti teigiamiems pokyčiams. Kadangi vis papildau sąrašiuką, tai naujausiai atrasti podcast`ai yra sąrašo gale.

1. ,,Ką žmonės dirba?” >>

Šios ,,Žinių radijo” laidos vedėja R. Jusionytė kalbina įvairiausių sričių freelancerius. Jie nuoširdžiai pasakoja apie savo kelią link svajonių darbo, klaidas ir dalinasi patirtimi. Manau, kad ši laida prisidėjo prie mano įšokimo į freelancer`ių autobusiuką, o nesėkmės istorijos padeda savo klaidose matyti šviesesniąją pusę.

2. ,,Sultys” >>

,,Nebegėda” projekto tinklalaidė, kuri praplės akiratį santykių, lytinių reikalų ir kitų gėdingų temų reikaluose. Žmonės atvirai dalinasi savo istorijomis, o dažnai būtent atvirumo ir tereikia, kad mums ir klausantiems taptų lengviau ir nesijaustume vieniši ar netokie.

Ypač patiko serijos apie porų santykius ir ši, apie mėnesines.

3. ,,NARA” >>

Daug girdėjau apie šį ,,Nanook” podcast`ą, tačiau tik visai neseniai pagaliau jį atradau, kai atsirado įrašai apie ,,Perdegusią kartą” ir turbūt jau legendiniu tapęs išskirtinis interviu su Rūta Meilutyte. Iš naujausių labai rekomenduoju nepatogų, stiprų ir katarsiškai veikiantį pokalbį apie mirtį ir gedulą su Andriumi Jančiausku.

4. ,,Don`t keep your day job” >>

Lobynas įdomių žmonių istorijų apie karjeros ir asmeninius pokyčius. Pasiklausius tų pasakojimų, tarsi pasikaustai ir imi drąsiau siekti savo svajonių, įsiklausyti į savo poreikius, norus. Juk, kai susimąstai, gyvenimas tikrai per trumpas dirbti nemėgstamą darbą ir savęs nerealizuoti.

Čia taip pat daug gerų pasidalinimų asmeninio tobulėjimo temomis bei praktinių patarimų verslo auginimui.

5. ,,Vitaminai sielai” >>

Neseniai atradau šią skanią mišrainiukę visokiausių žymių žmonių pakalbinimų dvasiškomis temomis. Algis Kriščiūnas, Jazzu, Džordana Butkutė ir kiti kalba nuo dūšios, bet išvis labiausiai akis pravėrė pokalbis su A. A. Pabarčiūte „Lūkesčių turėjimas santykiuose veda į skausmą“, rekomenduoju.

6. ,,(Ne)tobulos” >>

Čia įvairios žymios moterys nuoširdžiai pasakoja apie savo gyvenimus, patirtis, dalinasi išmintingais atradimais ir leidžia sau pasirodyti netobulomis. Uch, kaip būtent leidimo būti netobulomis mums reikia gerai psichinei sveikatai…

7. ,,Shut up, brain” >>

Spotify platformoje atradau vyruką, kuris per savo asmeninę ir mokslinę patirtį dalinasi, kaip nuraminti smegenėles, kurios, pripažinkim, dažnai būna neramios. Ir kaip iš jų išspausti kuo daugiau naudos 🙂

8. ,,TEDx talks” >>

TEDx kalbas gali stebėti, gali ir tik klausytis. Gausybė turinčių ką papasakoti ir kuo pasidalinti žmonių dalinasi svarbiomis temomis ir istorijomis.

Viena iš mėgstamiausių kalbų: Brené Brown ,,The power of vulnerability”.

9. ,,Stambiu planu” >>

A. Rožickas savo savotišku stiliumi, su fantastiška nuostaba kalbina įvairius Lietuvos kultūros žmones. Intelektualūs, labai spalvingi ir kupini išminties pokalbiai. Iki šiol negaliu pamiršti pokalbių su Nomeda Marčėnaite, Andriumi Žebrausku ir Laime Kiškūne (iš pastarosios tiek atradimų apie kvapų pasaulį!).

10. ,,Greito gyvenimo lėti pokalbiai” >>

Urtė Karalaitė kviečia įdomias asmenybes ir gvildena visokiausias gyvenimiškas temas. Klausausi labai sporadiškai, bet iš klausytų įrašų ypač patikę ir praturtinę pokalbiai su Adrija Čepaite >>, Kamile Gudmonaite >> ir su Tomu Ramanausku >>.

11. ,,Dialogas”

Du psichologai kalbasi įvairiomis gyvenimiškomis temomis iš psichologinės pusės. Klausant akiratis plečiasi ir bent jau man atsiranda daugiau aiškumo, kodėl mes vienaip ar kitaip elgiames. Iš mano klausytųjų, favoritai šie įrašai apie pyktį >>, kūrybos psichologiją >>, vidinį kritiką ir apie tai, ką reiškia būti savimi?>>

12. ,,Hey, Creator”

Rašytojas Jeff Goins ne tik kalba apie kūrybines temas, bet ir daro tai kūrybiškai, epizodus praturtindamas įvairiomis audio formomis. Jis kalba daug iš savo patirties, tačiau pasidalina ir įdomiomis istorijomis iš istorijos (atsiprašau už sviestą sviestuotą :D). Einant kūrybiniu keliu jo epizodų pasiklausymas man kažkokios papildomos stiprybės ir aiškumo suteikė. Labiausiai patiko ,,On being practical (Should art be practical)? >>, ,,Categories, Scattegories”>>, ,,What does it all mean?”>>

Šiam kartui tiek atradimų. Tikiuosi, atrasite kai ką reikalingo savo sielai.

Su gražiausiais linkėjimais,

Akimirkų Gaudyklės Jolanta

Rekomenduoju