9 mėnesiai su stebuklingu ryto ritualu. Rytiniai ryto puslapiai

DSC_1212rytiniailogo
Genezė. Pradžioje buvo chaosas. Ryto puslapiai imasi jo tvarkytis.

Ką pasakytum, jeigu tau pasiūlyčiau kiekvieną mielą (ar  nemielą) rytą, rašyti 3 puslapius į dienoraštį? Neribotą laiką?

Greičiausiai, kad prunkšteltum ir sakytum:

– nenoriu, neturiu laiko, tingiu, nemoku rašyti, kokia prasmė?,..

O jeigu dar pridurčiau, kad šitie kasrytiniai 3 puslapiai, labai tikėtina, daugiau ar mažiau pakeis tavo gyvenimą/savijautą į geresnę pusę? Oooop… Jau matau, kad akyse žibtelėjo susidomėjimo ugnelės! Tada kviečiu pasiskaityti apie teigiamą mano rašymo patirtį, kuria labai labai noriu PAGALIAU pasidalinti ir įkvėpti patirti patiems 😉

Kaip aš atradau ryto puslapius ir prasidėjo…

Šių metų sausį turėjau sunkoką laikotarpį… Po maratoniško kalėdinio pasiruošimo mugėms, po švenčių, aprimus užsakymams, mano gyvenime įsivyravo neityn maloni ramybė. Kaip čia taip?! Juk visą laiką bėgta, lėkta, daryta, daryta, o dabar tokia tuštuma, nors stauk kaip vilkas… Ilgiau dirbantys freelanceriais jau yra morališkai pasiruošę tokiam štiliui, o man, dar tik pradedančiajai, tai buvo kai kas naujo, su kuo aš susitvarkyti dar nemokėjau…

Panelė Depresija patrynė delnais ir radusi tuščius namus nekviesta apsistojo, užgremėzdinusi koridorius visais savo lagaminais, pilnais abejonių, baimių dėl ateities, pinigų, vienatvės, pasirinkto kelio teisingumo ir nepasitikėjimo savimi.

Ir nors susigalvodavau daug įvairiausių veiklų (tam esu neįprastai talentinga :D), jaučiau kaip ši viešnia stovi mano šešėlyje ir nemaloniai, užgulusia nosimi šnopuoja į pakaušį.

Trumpai tariant, galvoje ji pridarė netvarką ir, kažkadais laisvais koridoriais, nebegalėjo praeiti Nieko Gero. Skubiai reikėjo pagalbos susitvarkyti ir reabilituoti pasitikėjimą savimi bei kūrybiškumu!

Ir įvyko stebuklingas atradimas!

disney time GIF

2018-ųjų sausį pasinaudojau kone padovanota Skillshare naryste, atradau iliustratorę Ria Sharon ir jos video pamokas Sketchbook Magic III: Hobby to Creative Career. Ten pirmąkart išgirdau apie Julia Cameron ,,The Artist`s Way” knygą ir joje aprašytus ryto puslapius.

Kaip rašomi ryto puslapiai?

Išties, viskas atrodo labai paprasta. Nusistatai žadintuvą anksčiau, pasiimi sąsiuvinį (rekomenduoju mokyklinį, liniuotą), rašiklį ir kiekvieną rytą prirašai 3 puslapius. Išrašai viską, kas galvoje, kas šauna į galvą: visas mintis, darbus, skundus, svajones ir t.t., ir pan. Minčių srautas. Nereikia kurti literatūrinio šedevro, todėl ryto puslapius drąsiai gali rašyti bet kas! Pasiteisinimų dėl rašytojo talento stokos nėra! Šiuose trijuose puslapiuose išlieji viską, kas tuo metu tavo galvoje, užverti ir taip iki kito ryto. Jei nežinai ką rašyti, pirmyn –  ir tris puslapius kartok ,,Neturiu ką rašyti. Neturiu ką rašyti…”

Nerekomenduojama skaityti, ką rašei prieš tai, kuo ilgesnį laiką. Ir šiukštu niekam kitam negalima skaityti tavo ryto puslapių. Pabaigus sąsiuvinį gali jį net sudeginti. Jeigu tau nuo to dar labiau palengvės 🙂

Teoriniai ryto puslapių privalumai

Tavo galva turbūt iš pat ryto ūžia nuo įvairiausių minčių, darbų, reikalų, o paimi cap! ir patalpini šį chaosą į ryto puslapius.

Tikėtini ryto puslapių privalumai:

<3 Galva tampa švaresnė išrašius įkyrias mintis;

<3 Berašant susidėlioji mintis, gali prieiti gerų sprendimų;

<3 Palengvėja ant dūšios;

<3 Pamažu atsiblokuoja tavo kūrybiškumas;

<3 Itin svarbu – pasidarai vietos NAUJOMS IDĖJOMS!

Kaip aš ,,paturbinau” savo ryto puslapius

Akimirkų Gaudyklė Nida
Rytiniai puslapiai su Nida pro langą

Likau sužavėta pasakojimu apie ryto puslapius ir priėmiau mokytojos iššūkį juos rašyti. Bandomasis laikotarpis buvo savaitė ir maniau, kad bus neapsakomai sunku kasryt prisiversti rašyti. Bet, o, drauguži, dabar jau rugsėjo pabaiga, praėjo devyni mėnesiai (pats tas gimti šiam įrašui! 🙂 ), o aš nė ryto nepraleidau be jų! Na gerai, – dienos 🙂 Nes ne visuomet rasdavau laiko rytais, būdavo, kad rytiniai puslapiai tapdavo vakariniais. O ir per jų rašymo laikotarpį, kur tik aš jų nerašiau… Rašiau lovose, kieme, autobusuose, stotelėse, apžvalgos bokštelyje, oro uoste, Olandijoje, ant Parnidžio kopos, Švedijoje. Ir tam nepasidavimui yra svari priežastis – JIE VEIKIA!

Pamenu, pirmų dienų puslapiuose iškračiau visus tuos nemalonius panelės D. lagaminų turinius. Trečią dieną pasidarė koktu nuo šito turinio ir sugalvojau puslapius ,,paturbinti” (what`s my girl!). Pasigooglinau ir radau, kad ponas Chris Winfield 2 puslapius skiria minčių išrašymui, o trečią – pozityvioms nuostatoms kurti. Ir dar jis puslapius visada pradeda ,,Šiandien bus pati geriausia diena”.

Ši idėja mane užkabino, juolab, kad afirmacijas (teigiamas nuostatas) jau prieš tai bandžiau kartoti ir jos stebuklingai suveikdavo.

Taigi, šiuo metu mano ryto puslapiai susidaro iš minčių/veiklų lietaus, o likusi dalis – afirmacijų.

Štai keletas patikrintų afirmacijų:

Šiandien yra geriausia diena mano gyvenime.

Pinigai lengvai ateina pas mane. Aš visada turiu jų perteklių.

Ačiū Visatai už nuostabias galimybes, idėjas ir žmones, kurie ateina į mano gyvenimą.

Dievas kuria per mane.

Reikia tiesiog pajausti, ko reikia tavo gyvenimui, sielai, piniginei, ko gero nori palinkėti kitiems… Taip pat svarbu, kad afirmacijos būtų be neiginių, būtų esamuoju laiku ir anksčiau ar vėliau įkvėptų pačiam imtis teigiamų dalykų. Žinoma, nuoširdžiai tikint afirmacijoms, kai kurias jas Visata išpildo ir tau stipriai nieko nedarant. Bet, kaip pati pajaučiau, afirmacijos iš tikrųjų labiau atveria mano pačios širdį priimti naujas galimybes,  keisiančias gyvenimą į svajonių gyvenimo pusę. Nes, pripažinsiu, – būtent dėl pastarojo noro šiuos puslapius ir keverzoju kiekvieną rytą (nors dažnai viena akimi temiegodama ir svajodama apie papildomą pusvalandį miego :/).

Kartais labai sveikai paįvairinu ryto puslapius skirdama juos dėkojimui už visus nuostabius dalykus savo gyvenime. Arba tiesiog linkėdama gerų dalykų aplinkiniams.

Visaip taip žongliruodama ryto puslapiais, atradau savąjį stilių ir jaučiu, kad būtent tokia jų versija mane nuteikia geriausiai, pozityviausiai, nėra rutiniška ir užvertus sąsiuvinį iki šiol palieka gerą, šviesų, įkvepiantį jausmą širdyje.

Akimirkų Gaudyklė
Geras jausmas po rytinių puslapių ir žiūrėjimas pro švedišką langą

Praktiniai ryto puslapių privalumai

Daugumai visada įdomiausia išgirsti konkrečius pavyzdžius, kaip tam tikras dalykas veikia praktiškai ir galbūt tada jie patikės ir imsis to paties. Mielieji, štai, štai juodai ant balto – kaip man suveikė rytiniai puslapiai:

<3 Galva tapo švaresnė. Išsirašius liko daug erdvės naujoms idėjoms gimti. O jų atsirado tiek, kad pradėjus rašyti ryto puslapius teko įsigyti užrašinę visoms trykštančioms idėjoms sugaudyti. Taip pat ėmiau grynintis svarbiausius dalykus nuo ne tokių svarbių ir koncentruotis ties pirmaisiais.

<3 Dienoraštinė terapija. Išsirašau, išsibėdavoju ir palengvėja. Nereikia užkrauti artimųjų savo skundais. Ir dažnai išsirašydama randu tų bėdų sprendimo būdą.

<3 Galva tapo ramesnė. Ypač po afirmacijų. Jos suteikia tikėjimo, kad viskas pasiseks ir bus gerai. Kad aš galiu tai padaryti! Kad Visata pasiruošusi man padėti! Pirma buvo sunku tuo patikėti, tačiau, žinot, pastoviai kažką (gero ar blogo) kalant sau į galvą, anksčiau ar vėliau imi ir tuo patiki. Pozityvios mintys procentaliai dabar užima žymiai daugiau galvos teritorijos. O juk to ir siekiau!

<3 Susitvarkė darbiniai ir finansiniai reikalai. Rašymo pradžioje darbo pasiūlymai, užsakymai pasipylė lyg atsukus gerai pritvinkusį čiaupą. Kai kurie iš jų iki šiol mane stebina – tokie nuostabūs, o atsirado lyg iš giedro dangaus. Bet svarbiausia, kad atsiseikėjus juos širdimi, aš išdrįsau jų imtis ir labai tuo džiaugiuosi. 🙂 Ir čia be ryto puslapių suteikto pasitikėjimo savimi neapsieita.

<3 Kūrybiškumas taip išlaisvėjo ir pasididino raumenis, kad net kartais nebežinau, ką su ta jėga daryti 😀 Kadangi mėgstu užsiimti įvairiomis kūrybinėmis veiklomis (fotografija, muzika, piešimu, rankdarbiais, rašymu, dekoravimu) – įkvėpimas, idėjos, galimybės šiose srityse dar labiau padidėjo. Deja, tik laiko stebuklingai nieks nepadaugino!

<3 Įsikvėpiau pati ir ėmiau įkvėpti kitus. Įkvėpta teigiamų pokyčių ėmiau pasakoti apie ryto puslapius žmonėms, kuriems, mano galva, jie būtų naudingi. Kai kurie iš jų ėmė naudoti ryto puslapius praktikoje. Dalis iš jų rašo iki šiol ir, kiek pavyko išpešti, rašydami juos jaučiasi geriau 🙂

<3 …

Šio įrašo rašymo priešistorė ir pabaigos žodis (?)

Bijau, kad tarti pabaigos žodį ir padėti parašą po šiuo įrašu apie ryto puslapius yra neįmanoma. Nes, kai atrodo, kad jau viską apie juos žinai, ima jie ir vis tiek kažkuo dar nustebina. Todėl ir šį įrašą dar būtų galima pildyti ir galo nesimatytų…

Žinau, kaip tai paveikė ir šio blog`o įrašo rašymo procesą. Juk pasidalinti ryto puslapių atradimo džiaugsmu jau norėjau pačioje pradžioje! Bet viskam reikėjo laiko.

Šį įrašą pradėjau rašyti jau kovo mėnesį, po dvejų mėnesiu rašymo. Natūraliai procesas nutįso iki gegužės, kai pagaliau atsiribojusi nuo kasdieninio bėgimo, kambariuke Nidoje parašiau šio įrašo karkasą. Bet ir tada įrašas neišėjo į viešumą, nes turėjo dar nutekėti vandens, prisikaupti patirties. Ir praėjo. Devyni mėnesiai. Pats tas laikas kažkam gimti, kažką patikrinti ir pasitvirtinti. Paskutinius šiuos įrašo žodžius rašau rugsėjį, kelionėje. Esu, kur net neįsivaizdavau, kad kada nors būsiu. Jaučiu, kad be ryto puslapių stebuklo čia neapsieita.

Jaučiu, kad tai tik nuostabaus kelio pradžia. <3

****

Dabar metas naudingų nuorodų antplūdžiui 🙂

Nuoširdžiausiai rekomenduoju ryto puslapių ištakos knygą: Julia Cameron ,,The Artist`s Way” ! Ypač, jei norite atskleisti savyje daugiau kūrybiškumo ir pasitikėjimo savimi.

Lietuviškas šios knygos leidimas čia >>

O taip pat galima rasti visą į lietuvių kalbą išverstą knygą šiame tinklaraštyje >>

[PAPILDYMAS (2019 07)! Ryto puslapius toliau tęsiu ir paruošiau naują įrašą apie pusantrų metų rašymo patirtį, įrašą rasite čia >>

Taip pat sukūriau Facebook grupę skirtą rašantiems ir norintiems rašyti ryto puslapius, prisijungti galite čia >>]

Būtinai pasidalinkite savo ryto puslapių rašymo patirtimi komentaruose ar asmenine žinute arba Facebook grupėje. Juk taip gera girdėti įkvepiančias bendraminčių istorijas!

[PAPILDYMAS nr.2 😀 [2021 05 21] Sukūriau ir video apie ryto puslapius. Kviečiu pasižiūrėti:

Su meile, įkvėpimu ir linkėjimu išbandyti ryto puslapius –

Akimirkų Gaudyklės Jolanta

Rekomenduoju

2 Comments
Margarita 2019-01-21
| |

Ačiū! Kartais atrodo tiek daug galvoje minčių, visos jos tokios chaotiškos, nežinai kur pasidėti, nerandi sau vietos. Tai puiki idėja. Ačiū už pasidalinimą!